ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εταιρείες

η-φροντιδα-του-γηρασμενου-δερματοσ

η-φροντιδα-του-γηρασμενου-δερματοσ

Η Φροντίδα του Γηρασμένου Δέρματος

Ρυτίδες, χαλάρωση, λεκέδες...


Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν συχνά την εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής για την πρόληψη ή την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος. Αλλά η αναγέννηση με κάθε κόστος δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Λίγη Φυσιοπαθολογία

Ο δερμικός ιστός αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο ή κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Τα κερατινοκύτταρα είναι τα κύτταρα της επιδερμίδας, υπεύθυνα για τη προστασία του δέρματος, και στη κατώτερη στοιβάδα της, τη βασική, υπάρχουν διάσπαρτα τα μελανοκύτταρα, υπεύθυνα για τη χρώση του δέρματος.

Στο κυρίως δέρμα, τα κυρίαρχα κύτταρα είναι οι ινοβλάστες που παράγουν ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Στον μεσοκυττάριο χώρο του χορίου υπάρχει η βασική ουσία που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νερού, πολυσακχαριτών (γλυκάνες και υαλουρονικό οξύ), μαζί με ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Με την ηλικία, ο πολλαπλασιασμός των ελευθέρων ριζών οδηγεί σε χαμηλότερες φυσικές άμυνες που επηρεάζουν το DNA των κυττάρων, αλλά επίσης και το επίπεδο και τη δομή των πρωτεϊνών και των λιπιδίων, των οποίων το ποσοστό στη κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας μειώνεται.

Παράλληλα, η αυξημένη πρωτεολυτική δράση πάνω στις δομικές πρωτεΐνες του χορίου, προκαλεί ανωμαλίες, όπως η απώλεια της τονικότητας και σφριγηλότητας στο δέρμα, ρυτίδες, διεσταλμένους πόρους, σπασμένα αγγεία, ερυθρότητα (ροδόχρους) και απώλεια της λειτουργικότητας του δέρματος (διαταραχές μελανογένεσης, αφυδάτωση...).

Ο αριθμός των κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα μειώνεται, η συνοχή τους αποδιοργανώνεται, ενώ οι ινοβλάστες στο κυρίως δέρμα γίνονται λιγότερο δραστικοί και παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Το τρισδιάστατο πλέγμα πρωτεϊνικών ινών της δερμοεπιδερμικής σύζευξης είναι αποδιοργανωμένο και δεν εκπληρώνει το ρόλο της σωστής συνοχής όπως παλαιότερα, ενώ η ισοπέδωση του πρωτεϊνικού αυτού πλέγματος ανακλάται στην επιφάνεια του δέρματος.

Έτσι όλος ο δερμικός ιστός τρέφεται λιγότερο καλά, αποδυναμώνεται και αλλοιώνονται όλες οι λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης και της ανοσολογικής απάντησης.

Το φαινόμενο της φλεγμονώδους διεργασίας ή "Inflamm –aging" ή σιωπηλής φλεγμονής, είναι ένας άλλος μηχανισμός που εμπλέκεται στη γήρανση του δέρματος: ερεθίσματα όπως βακτήρια, ιοί, εξωτερικές ελεύθερες ρίζες (UV, ρύπανση, στρες...) ή εσωτερικές διεργασίες (ασθένειες), δημιουργούν ένα στρες στα κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ ενεργοποιούν την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες οδηγούν στην αποδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός, διατηρείται και ενισχύεται το οξειδωτικό στρες που καταβάλει τα κύτταρα του δέρματος.

Υπάρχουν Τρεις Τύποι των Ρυτίδων

1. Οι ρυτίδες έκφρασης και οι μικροσυσπάσεις των μυών που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις (π.χ πόδι της χήνας στις άκρες των ματιών),

2. Οι οριζόντιες ή κάθετες βαθιές ρυτίδες της φυσικής γήρανσης που οφείλονται στην απώλεια της πυκνότητας του δέρματος (στο μέτωπο, στα φρύδια, στο περίγραμμα των χειλιών) καθώς και σε μεταβολές του όγκου (βλεφαρόπτωση, ρυτίδες στις παρειές μεταξύ μύτης και στόματος) και

3. Οι ρυτίδες του «μαρασμού», λεπτές διάσπαρτες ρυτίδες που προκαλούνται από την αφυδάτωση και την απώλεια του υαλουρονικού οξέος.

Τι θα Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι απαιτήσεις του ώριμου δέρματος με την πάροδο του χρόνου και οι φυσικές αλλαγές που υφίσταται, απαιτούν πολύ ιδιαίτερη κοσμητολογική και αισθητική φροντίδα, ολοένα και πιο στοχευμένη.

Τα διάφορα σημάδια γήρανσης που αφορούν κηλίδες, ρυτίδες και απώλεια σφριγηλότητας, συσσωρεύονται και ενισχύουν τα σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης που είναι αναπόφευκτη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα παρακάτω:

Πώς Εξελίσσονται οι Ρυτίδες με την Πάροδο του Χρόνου;

Η γήρανση του δέρματος πραγματοποιείται σε τρία στάδια: στην αρχή, μεταξύ 20-30 ετών, το δέρμα απλά αφυδατώνεται, αλλά εξακολουθούν να είναι ήπια τα συμπτώματα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ρυτίδες μόνιμες, αλλά μόνο οι ρυτίδες έκφρασης.

Στο δεύτερο στάδιο, από 30-45 ετών, οι ρυτίδες και η ξηρότητα είναι πιο ορατές και μπορούν να παρατηρηθούν γραμμές έκφρασης που είναι πιο έντονες.

Στο τρίτο στάδιο, πάνω από 45 ετών και ιδιαίτερα πάνω από 50 ετών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, με τη μείωση των οιστρογόνων, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες εμφανίζονται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς το δέρμα και η επιδερμίδα έχουν πλέον «σπάσει».

 

Ποιες Είναι οι Διαφορετικές Τεχνικές Κατά των Ρυτίδων;

Για να διορθωθούν οι ρυτίδες, μπορούμε να επέμβουμε σε τρία επίπεδα:

• Στην επιφάνεια του δέρματος με καθημερινή χρήση ειδικών καλλυντικών,

• Στο εσωτερικό της επιφάνειας του δέρματος, κάθε τρεις μήνες, με μεθόδους όπως η μεσοθεραπεία, το peeling, το λέιζερ και

• Ετησίως στο βαθύτερο μέρος του δέρματος με τις μεθόδους πλήρωσης (Fillers).

Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και γενικά της κατάστασης του γηρασμένου δέρματος, η κατάρτιση προγραμμάτων που συμπεριλαμβάνουν θεραπείες σε συνδυασμό για ολοκληρωμένη φροντίδα, προοδευτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πώς Λειτουργεί η Αλλαντική Τοξίνη (Botox);

Πρόκειται για ένα μυοχαλαρωτικό το οποίο με το που εμφυτευθεί μέσα στο δέρμα, απελευθερώνει το ενεργό συστατικό της, τη νευροτοξίνη που εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στην νευρομυϊκή ένωση.

Αναστέλλει έτσι εν μέρει τη σύσπαση των μυών που είναι υπεύθυνη για τα "σπασίματα" στο δέρμα και τις ρυτίδες. Το Botox προορίζεται κυρίως για την αντιμετώπιση των κάθετων και οριζόντιων γραμμών, μπλοκάροντας τη συστολή των μετωπικών μυών.

Ποιος Είναι ο Ρόλος του Υαλουρονικού Οξέος (ΗΑ);

Φυσιολογικά παρόν στο δέρμα, το ΗΑ εξασφαλίζει σε μεγάλο μέρος την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και τον τόνο του χορίου και της επιδερμίδας, παρέχοντας επίσης ένα αποτέλεσμα αύξησης του όγκου.

Είναι το κυρίαρχο συστατικό των ενέσιμων προϊόντων της πλήρωσης ρυτίδων(Fillers), αλλά και της τεχνικής διαδικασίας mesolift του δέρματος, για σύσφιξη των περιοχών με χαλάρωση.

Ποιες Είναι οι Προφυλάξεις που Πρέπει να Λαμβάνονται με Αυτές τις Μεθόδους;

Οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται πλέον ευρέως και με προοδευτική αύξηση, αλλά η επιτυχία της πρακτικής εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων, αλλά και τη διάγνωση και την ικανότητα του γιατρού.

Πρέπει να εξακριβωθεί η φύση του προϊόντος και η διαδικασία αποικοδόμησης του. Με τις ενέσεις αλλαντικής τοξίνης, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός είναι καταρτισμένος και εκπαιδευμένος στην τεχνική της ένεσης και ότι το προϊόν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για αισθητική χρήση.

Για το pealing και τα λέιζερ, θα προτείναμε να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Ποιες Είναι οι Επιπτώσεις του Pealing;

Η απολέπιση συνίσταται στο "ξεφλουδίσμα" της επιδερμίδας για να τονωθεί η φυσική της ανανέωση, με οξέα (οξέα φρούτων, τριχλωρο-οξικό, γλυκολικό, σαλικυλικό, γαλακτικό οξύ ...).

Ήπια, μέτρια ή βαθιά, οι τρεις τύποι απολέπισης διακρίνονται από το βάθος της δράσης τους που διαφέρει ανάλογα με τη συγκέντρωση των δραστικών οξέων, το χρόνο παραμονής τους και τον αριθμό των επιστρώσεων που εφαρμόζονται.

Μερικά peelings είναι εφικτό να γίνουν στο σπίτι, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες εκτέλεσής τους και να αποκλείσουμε τα ευαίσθητα δέρματα.

Τι Προκαλεί τις Καφέ Κηλίδες (Μελαγχρωματικές Κηλίδες);

Αντιστοιχούν σε μία διαταραχή του συστήματος των μελανοκυττάρων και σε μια ανεξέλεγκτη εντοπισμένη χρώση.

Οι κύριοι παράγοντες που εμπλέκονται είναι η γενετικά προγραμματισμένη γήρανση, το μελανοκυτταρικό σύστημα, η ορμονική γήρανση μετά τα 50 έτη, καθώς και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Οι κηλίδες εμφανίζονται σε εκτεθειμένες περιοχές, στα χέρια, το πρόσωπο και το λαιμό, και είναι το αποτέλεσμα μιας τοπικής αύξησης σε μελανοκύτταρα.

Το Περίγραμμα των Ματιών και των Χειλιών Είναι πιο Ευαίσθητα;
Με την ηλικία, η περιοχή γύρω από τα μάτια επηρεάζεται από τρείς τύπους προβλημάτων: «οίδημα» ("σακούλες" κάτω από τα μάτια), ρυτίδες και μαύροι κύκλοι και μικρές ρυτίδες στην άκρη των ματιών ("πόδι της χήνας").

Όσο για τα χείλη, αποτελούν μέρος υψηλού κινδύνου και από τις περιοχές υψηλής φθοράς, όπου η γήρανση δύσκολα αντιμετωπίζεται γιατί χάνουν τον όγκο τους και τη ζωντανή χρώσης τους και γύρω-γύρω σχηματίζονται λεπτές ρυτίδες.

Το Αντρικό Δέρμα Γερνάει Πιο Αργά;
Στον άνδρα, το δέρμα είναι παχύτερο, πιο ελαστικό, με περισσότερο λίπος και οι ρυτίδες σχηματίζονται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι στις γυναίκες, αλλά είναι μεγαλύτερες και βαθύτερες.

Επιπλέον, η συμπεριφορά των ανδρών έναντι των εξωτερικών παραγόντων είναι λιγότερο προληπτική: έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, στις κλιματικές αλλαγές, το άγχος, ο καπνός, το ξύρισμα, η διατροφή, το αλκοόλ, επιταχύνουν το σχηματισμό ρυτίδων.

Πως να Αντιμετωπίστε τους Λεκέδες Γήρανσης;
Υπάρχει μια ποικιλία από κρέμες για λεύκανση του δέρματος και είναι δυνατή και η χρήση peeling ή κρυοθεραπείας, αν πρόκειται για επίμονους λεκέδες.

Οι Συμβουλές "Κλειδιά" για Καλύτερα Αποτελέσματα
• Η εφαρμογή κρεμών αντιρυτιδικών, συσφικτικών ή κατά των λεκέδων, θα πρέπει να ακολουθείτε τακτικά και για επαρκή χρονικό διάστημα, καθώς τα πρώτα θετικά εμφανή αποτελέσματα δεν θα εμφανιστούν παρά μετά τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες.
• Η χρήση peeling θα πρέπει να γίνεται με προσοχή στα λεπτά και ευαίσθητα δέρματα και σε περίπτωση σοβαρής αίσθησης νυγμών(τσιμπήματα), οι εφαρμογές θα πρέπει να αραιώσουν ή να σταματήσουν. Αποφύγετε την εφαρμογή κοντά στην περιοχή των ματιών.

• Η πρόταση για επεμβάσεις αισθητική ιατρικής πρέπει να γίνει, προσφεύγοντας σε εξειδικευμένους επιστήμονες πλαστικούς ιατρούς ή δερματοχειρούργους και τα αποτελέσματα δεν θα είναι ποτέ οριστικά.

• Για τη φροντίδα των ματιών και των χειλιών, να προτιμάτε ειδικά ενυδατικά συσφικτικά προϊόντα, με ή χωρίς ηλιακή προστασία.

• Η διατροφή θα πρέπει να έχει μια καλή ποικιλία και να είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, B και σε βασικά λιπαρά οξέα, ενώ η κατανάλωση του αλκοόλ και τσιγάρου θα πρέπει να είναι περιορισμένη.