ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Εταιρείες

ποιες-είναι-οι-πιο-συχνές-αιτίες-που-μας-στέλνουν-στο-φαρμακείο

ποιες-είναι-οι-πιο-συχνές-αιτίες-που-μας-στέλνουν-στο-φαρμακείο

Πολύ συχνά οι ασθενείς προτιμούν να πάνε στο φαρμακείο , παρά να πάνε σε ενα γιατρό για να αντιμετωπισουν τα προβληματα που αντιμετωπιζουν.

Και αυτό, γιατί ο φαρμακοποιός είναι εκεί Σαββατοκύριακα, αργίες, βράδια και, το σημαντικότερο, δέχεται χωρίς ραντεβού!

Την ίδια στιγμή, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του παίζει και η διαπροσωπική σχέση που έχει «κτίσει» ο κάθε φαρμακοποιός με τους ασθενείς-πελάτες του, μέσα από την καθημερινότητα του φαρμακείου. 

Οι πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τους ασθενείς στο φαρμακείο είναι: 

1η Πόνος στην πλάτη και στη μέση 

Ο πόνος στη μέση και στην πλάτη ταλαιπωρεί δυο στους τρεις εργαζόμενους που απασχολούνται όχι μόνο σε χειρωνακτικές εργασίες αλλά και στο γραφείο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πόνοι δεν οφείλονται σε τραυματισμό, αλλά σε «φθορά» που προκαλεί η πολύωρη και καθημερινή λανθασμένη στάση του σώματος, είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόνοι παρουσιάζονται από τις ηλικίες των 20 και των 30 ετών, ενώ το πρόβλημα κορυφώνεται στις ηλικίες 30 έως 50. 

2η Δερματίτιδα 

Η δερματίτιδα αποτελεί τη δεύτερη, κατά σειρά, αιτία επισκέψεων στο φαρμακείο. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα. Πολλοί, μάλιστα, συνδέουν την επέκταση του εν λόγω προβλήματος, με την έκταση που έχει λάβει η γήρανση του πληθυσμού.

3η Καούρα και δυσπεψία 

Η καούρα και η δυσπεψία είναι η τρίτη αιτία που στέλνει τους ασθενείς στο φαρμακείο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών προκαλούν κατακόρυφη αύξηση των πασχόντων που υποφέρουν από καούρες ή δυσπεψίες στο στομάχι. 

4η Ρινική συμφόρηση

Η ρινική συμφόρηση ή αλλιώς μπούκωμα στη μύτη ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη.

Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, είτε ενός απλού κρυολογήματος είτε μιας αλλεργικής ρινίτιδας. 

5η Πονοκέφαλος-Ημικρανία 

Συνδέεται όχι μόνο με παθολογικές καταστάσεις στα μάτια (μυωπία, υπερμετρωπία) ή στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια), αλλά και με τις «σύγχρονες επιδημίες» της εποχής, όπως το άγχος και η κόπωση. 

6η Βήχας 

Ο βήχας είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στο φαρμακοποιό. Προσοχή! Για να «κοπεί ο βήχας», η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που τον προκαλεί.

Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση του βήχα γίνεται με τη χορήγηση αντιβηχικών και αποχρεμπτικών φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε περίπτωση φλεγμονής και μόνο ύστερα από σύσταση του γιατρού. 

7η Ακμή 

Η ακμή δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά και οι ενήλικες, αφού το έντονο άγχος και στρες ενοχοποιείται για την εμφάνισή της σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η πλειοψηφία, πριν απευθυνθεί στο δερματολόγο, καταφεύγει στο φαρμακείο. Εκεί, ο φαρμακοποιός τούς συστήνει τα ειδικά προϊόντα και τους συμβουλεύει για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουν.

Κατά την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος για τον ασθενή, να έχετε κατά νου την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις αλλά και τη συμμόρφωση των ασθενών.